воскресенье, 26 июня 2011 г.

Золотонісці прибирали Чапаєвські пляжі!





Літо, канікули, сонце, пляж... Коли всі школярі зайняті відпочинком, золотоніські підлітки не сидять на місці. Вже вкотре останні доводять свою активну громадянську позицію: то вони проводять екологічні квести і пробуджують свідомість громадян свого міста, то – організовують профілактичні акції в боротьбі із проблемою ВІЛ/СНІДу, то – закликають всіх до толерантності. Цього разу вони вирішили продовжити вже традиційну справу – боротьбу за чисте довкілля та за виховання екологічної свідомості.
«Громадська школа ВАМ: відповідальність, активність, молодість» - під такою назвою протягом 5 днів (20-24 червня) проходив волонтерський збір-похід для громадськоактивних школярів м. Золотоноші. Даний проект був організований Золотоніським міським відділом у справах сім’ї та молоді за фінансової підтримки Корпусу Миру США в Україні. Партнерами в реалізації проекту став Черкаський обласний молодіжний ресурсний центр, РНГО «Центр соціального партнерства».
Під час громадської школи її учасники навчалися, працювали як добровольці, обмінювалися досвідом, генерували нові ідеї стосовно екологічної просвіти, грали в ігри та просто весело із користтю проводили час. Що таке соціальні проекти, хто та для чого їх реалізовує, як втілити в життя власну суспільнозначущу ідею, хто такі фандрайзери та як шукати ресурси для свого проекту, як виховати у собі лідерські якості та для чого потрібно розвивати волонтерство??? ...– відповіді на всі ці запитання учасники школи отримували під час навчальних тренінгів.
Практичне ж відображення всіх теоретичних знань вони втілили під час акції «Екодесант». Ідея здавалося б не нова , а швидше банальна – школярі прибирають прибережну зону від сміття...але, на жаль, все ще актуальна для Черкаської області, зокрема для місць громадського відпочинку. Виключенням не стали й узбережжя Дніпра, що на території с. Чапаївка: там де земля є приватною власністю і взята в оренду – чисто і стоять баки для сміття, ті ж території, які не мають конкретного власника, себто – належать громаді – тонуть у смітті, хоча туристів це не лякає і вони готові відпочивати на таких територіях. Своїми ж діями активні учасники школи ВАМ довели, що прибирання сміття – це справа загальна, і не завжди складна, а навпаки – весела. 180 м2 30 осіб можуть прибрати за 15 хвилин, а от кількість сміття зібраного із цієї площі - 10 мішків – насправді вражає. Але волонтери не обмежилися просто збиранням сміття, з метою попередження таких негативних проявів у майбутньому вони підготували та встановили інформаційні щити із написами-закликами до відпочиваючих: «Поважайте себе – не смітіть!», «Бережіть природу і вона віддячить вам», «Кожного дня щось зникає і цього вже не вернеш. Бережіть природу!».
Під час громадської школи ВАМ світ побачили ще кілька ідей для майбутніх волонтерських проектів: «Подаруй тепло» - проект спрямований на допомогу дітям-сиротам; «Знайди себе» - ідея проекту полягає у тому, що старші волонтери проводитимуть цикл занять із декоративно-прикладного мистецтва для дітей з особливими потребами територіального центру соціальної допомоги м. Золотоноша; «ВухоЛапоХвіст» - сміливий і зовсім не дитячий проект про створення притулку для бездомних тварин на базі ветеринарного технікуму; «Кіноманія» - проект-ініціатива молоді щодо зміни роботи літнього кінотеатру м. Золотоноша; «Янголи із Золо» - ще один арт-проект, покликаний привернути увагу золотонісців до рідного міста. Учасники громадської школи «ВАМ» довели свою небайдужість до проблем громади, відповідальність і готовність працювати на благо суспільства, тож вони мають всі шанси, щоб втілити заплановані проекти у життя.
До справи взялися завзяті, активні й молоді, а це значить, що успіх не минучий! Натхнення ВАМ – ВОЛОНТЕРИ!

Комментариев нет:

Отправить комментарий