понедельник, 28 ноября 2011 г.

Відбулася прес-конференція

23 листопада 2011 р. в експертному клубі Cherkassy News TV відбулася прес-конференція для представників черкаських ЗМІ. ЇЇ головною метою стало анонсування мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який вперше проходитиме у Черкасах на початку грудня 2011 р. Про цю подію журналістам повідомили організатори та партнери фестивалю у Черкаській області.

На прес-конференції окрім журналістів та представників партнерських організацій було одне вільне місце для ще одного учасника – Лю Сяобо – правозахисник із Китаю, який у минулому році був вшанований Нобелівською премією «за тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини у Китаї», яку він проводить уже 22 роки. За це його 2009 року засудили до 11 років ув’язнення. Під час вручення Нобелівської премії в Осло у жовтні 2010 року для Лю Сяобо , що перебуває за гратами, поставили порожній стілець. Таким чином – залишаючи порожній стілець – організатори заходу підтримують започатковану акцію у підтримку цього діяча.
Про те, що Міжнародний фестиваль документального кіно про права людей проходить в Україні вже ввосьме та про його специфіку розповіла Світлана Собова – представник РНГО «Центр соціального партнерства». Вона зазначила, метою фестивалю є пробудити в українців розуміння людської гідності як найвищої цінності.
Віктор Велівченко – директор Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру акцентував увагу на тому, чому фільми про права людей є актуальними сьогодні особливо для молодіжної аудиторії. Сергій Слинько – фахівець з інформаційно-консультативної роботи молодіжного центру та Оксана Черв’якова – голова МГО «Центр розвитку молоді» (м. Золотоноша) детальніше розповіли як і коли фестиваль проходитиме у м. Черкаси та м. Золотоноша.
Олександр Литвиненко – представник кіно-клубу молодіжного центру, який брав участь у відборі фільмів, які демонструватимуться у Черкасах сказав наступне: «Фільми, які планується показати черкаським глядачам, є одночасно специфічними і близькими багатьом людям, бо у них йдеться про реальних людей та їхні життєві приклади брутального порушення прав людини, а також про те, як можна змінити ситуацію». Тематика фільмів різна: про те як молодь відроджує своє місто – фільм «Дике місто Детройт» і про те як люди виживають у бідному районі у центрі Вільнюса фільм «Банзай! Шанхай!» про життя українських селян, які борються за свої права – фільм «Герої нашого часу» і про те, як багато листів, які не знаходять свого адресата потрапляють в управління недоставлених листів і як не дивно – а більшість із них адресовано Богу…

Комментариев нет:

Отправить комментарий